Iz bloga

5+ faktora koji utječu na cijenu izrade web stranica

Cijena izrade web stranice ovisit će o različitim potrebama svakog poduzeća. Ako tek pokrećete svoje poslovanje, cijena će biti bitno drugačija od izrade druge ili treće web stranice za već uspostavljeno poslovanje.

Cijena izrada jedne web stranice može početi već od oko 1000 kuna za statičku web stranicu koja se sastoji od samo jedne stranice, do nekoliko stotina tisuća kuna za naručeno i prilagođeno rješenje. To je veliki raspon troškova. Odluka o tome koliko ste spremni potrošiti za svoje web mjesto ovisit će o tome što želite da vaša web stranica učini kako bi postigla željene poslovne rezultate.

Kolika je cijena izrade web stranica i kako znati na što treba računati?

Cijena izrade web stranice za start-up tvrtku izgledat će vrlo različito od multinacionalne korporacije. Svaka će tvrtka imati različite zahtjeve između ove dvije vrste poduzeća s mnogim varijacijama.

Pogledajmo koje opcije postoje s obzirom na cijenu te koje su njihove prednosti i nedostaci

1. Niski mjesečni trošak 85 do 250 kn/mj – plati po potrebi

Jednostavna opcija koja omogućava da s nečim započnete, a te usluge vam nude tvrtke poput Wix, Weebly ili Squarespace s opcijom mjesečnih troškova. Te tvrtke olakšavaju početak na način da odabirete predloške (template) s čime možete raditi kako biste se čim prije pokrenuli.

Prednosti

 • Lako se postavljaju i možete relativno brzo započeti.
 • Trošak raspodijelite mjesečnim plaćanjem.
 • Svoj sadržaj i fotografije možete dodati u unaprijed pripremljene predloške.

Nedostaci

 • Ograničeni ste s dostupnim predlošcima. Ovo može biti ograničavajući faktor ukoliko želite barem malo prilagoditi predložak svojem ukusu.
 • Niste vlasnik web stranice, zapravo to je kao neka vrsta najma jer ako zatvorite račun kod njih gubite i svoju web stranicu.
 • Iako je dosta lagano za započeti, ubrzo može postati dosta ograničavajuće ukoliko želite dodati neke dodatne funkcionalnosti.
 • SEO (optimizacija za pretraživače) opcije su također ograničene i daju lošije SEO rezultate u usporedbi s ostalim CMS-ovima (Content Management System).

2. Predlošci dizajnirani za rad u WordPressu – 850 – 2,100 kn

Neke se tvrtke specijaliziraju za pružanje povoljnih WordPress web stranica dizajniranih za vas. Ova opcija obično ne uključuje troškove domene ili hosting, niti dodavanje bilo kakvih drugih prilagodbi ili funkcionalnosti, već samo aspekt dizajna. Ponekad se troškovi za takve web stranice mogu raspodijeliti po mjesecima.

Prednosti

 • Brzo se izrađuju
 • Posjedujete svoju vlastitu domenu
 • Odabirete predloške koji vam se sviđaju i drugi ih prilagođavaju vašim potrebama.
 • Možete sami ažurirati svoj sadržaj

Nedostaci

 • Koristite unaprijed formatirane predloške koji vas ograničavaju u bilo kakvoj daljnjoj prilagodbi.
 • Ako želite imati više funkcionalnosti ili dodati nešto dodatno, tada vam se i cijena uvećava za taj dodatni posao.
 • Vrlo su osnovni s jako malo prilagodbi za SEO.
 • Trebate ipak imati i malo znanja kako bi znali ažurirati svoj sadržaj.

3. Rad sa VA (virtualnim asistentom (netko koga zaposlite preko interneta)), studentom ili novopečenim web dizajnerom – 2,100 – 8,500 kn

Ako je vaš budžet u ovoj razini, tada možete pokušati surađivati ​​s nekim tko se nalazi u početnoj fazi svojeg web razvoja, ili je student ili je VA. Ako krećete sami, to bi mogla biti dobra opcija ukoliko imate ograničen budžet. Kod ove opcije imate dobru šansu da vam izrade solidnu web stranicu koja može pokrenuti vaše poslovanje. Koliko će zapravo biti kvalitetna, ne može se točno reći jer najviše ovisi o osobi s kojom radite. Ako ste spremni da nešto i naučite, ovo bi moglo biti dobra polazna točka.

Prednosti

 • Proces dizajniranja prema vašim potrebama je puno fleksibilniji.
 • Više mogućnosti prilagodbe izgleda i dizajna (ovisno o stručnosti onoga tko vam radi).
 • Radite jedan-na-jedan s nekim tko se interesira i o vašem poslovanju.

Nedostaci

 • Ova vrsta pojedinca ili tvrtke neće imati znanja ili stručnosti koje ima jedan web dizajner ili programer.
 • Projekt može trajati duže ovisno o iskustvu osobe koju ste angažirali.
 • Neće biti sasvim prilagođeni dizajn
 • Možda još nema izgrađen portfolio kojim pokazuje svoje uradke i još nema svoju bazu zadovoljnih klijenata.

4. Web stranice s prilagođenim dizajnom i razvojnim funkcionalnostima – 8,500 – 85,000 kn

Ako imate spreman budžet za ovu razinu usluge, tada možete raditi s već etabliranim web developerom ili dizajnerom. Također, na ovoj je razini veća vjerojatnost da ćete naći nekoga tko će moći upravljati poslovnim zahtjevima i omogućiti da vaša web stranica radi za vas i vaše poslovanje.

Poznavanje vašeg poslovanja

Najbolje web stranice ne rade u izolaciji od drugih, tako da će developeri u ovom cjenovnom razredu pristupiti vašem poslovanju na holistički način. Oni će vam s vremenom moći pomoći u razvoju vašeg poslovanja kroz izradu prave strategije za vas.

Tekući mjesečni troškovi od 450 – 8,500 kn/mj.

Kako bi zaštitili svoje ulaganje i pomogli vam da se vaše poslovanje razvija putem web stranice, neki web dizajneri će vam ponuditi podršku i održavanje nakon pokretanja web stranice. Stalna podrška, savjeti i planovi za budući rast mjesto je gdje se najbolje rješenje može uklopiti s mnogim etabliranim tvrtkama.

Cijena mjesečne tehničke podrške započinje već od oko 450 kuna s čime će vaše web mjesto biti ažurirano, sigurno i zaštićeno. Ako želite razviti svoju web stranicu i poslovanje, neki web programeri ponudit će opcije rasta koje mogu uključivati ​​SEO, marketing ili opcije planiranja i učitavanja sadržaja koje zahtijevaju višu razinu ulaganja. Troškovi se mogu razlikovati, ali općenito bi mogli biti u području od oko 5,000 kn/mj., pa naviše.

Prednosti

 • Izrada web stranice na ovaj način djeluje kao investicija u poslovnog partnera koji pruža prave strategije kako bi uposlio vašu web stranicu da radi za vas i pomaže razvoju vašeg poslovanja.
 • Imate stalnu podršku i možete kontaktirati vašeg web dizajnera kada god to poželite, tj., ako nešto pođe po krivu s vašom web stranicom imate uvijek nekoga kome se možete obratiti.
 • Kroz ovaj način brige i skrbi za vašu web stranicu ona će uvijek biti ažurirana i zaštićena koliko god je to moguće.
 • Imate priliku raditi zajedno s nekim na poboljšanju aspekata vašeg poslovanja kao što su aktivnosti sadržajnog marketinga (eng Content Marketing) i društvene mreže.

Nedostaci

 • Nisu svi web dizajneri i web developeri proaktivni nakon što je web stranica lansirana, tako da je jako bitno da nađete pravoga.
 • Tekući mjesečni troškovi za podršku i razvoj poslovanja (opcija).
 • Početni troškovi za neke tvrtke mogu biti limitirajući.
 • Potrebno je odabrati developera i/ili dizajnera komu možete vjerovati.

5. Dizajn i programiranje kompleksnih sustava – 85,000 HRK naviše

Kod kompleksnijih web stranica ima više pokretnih (dinamičkih) dijelova. U ovu skupinu spadaju veliki web projekti. To su projekti poput velikih web shopova i različitih membership (članskih) web stranica. Pošto ima dosta pokretnih dijelova, na ovakvim projektima rade stručni ljudi koji su eksperti u ovom području i za to su specijalizirani. Također, ovakvi projekti zahtijevaju i da održavanje vrše specijalisti kako bi se održao korak sa promjenama u poslovanju i promjenama proizvoda i usluga. Osim toga, ovakvi projekti zahtijevaju i kvalitetan hosting na kojemu će biti smještene te stranice kako bi osigurale besprijekoran rad.

Kolika je cijena izrade web stranice kod nas?

Od gore navedenih opcija, naše poslovanje bi spadalo pod točku 4 tj., Web sjedišta s prilagođenim dizajnom i razvojnim funkcionalnostima.

Ova cijena nije samo ulaganje u web stranicu kao jedan zasebni entitet. Naši projekti izrade web stranica sadrže i druge važne elemente kao što su upoznavanje s vama i vašim poslovanjem, strategija, sama izrada web stranice kao minimalan uvjet, a zatim faza održavanja i brige za vašu web stranicu.

Kako veličina projekta varira od projekta do projekta, tako zajedno s njim varira i cijena projekta.

Upoznavanje i izrada web stranice

Najbitniji čimbenik u početku bilo kakve suradnje je otkriti o kakvom se poslovanju radi i tko mu je konkurencija.

Nakon upoznavanja, prelazi se u sljedeću fazu, a to je strategija koja će se primijeniti pri izradi web stranice i u konačnici krenuti u samu izgradnju. Prilikom izrade važnost se pridaje detaljima, tj., kakvo je korisničko iskustvo posjetitelja web stranice, da li s lakoćom navigira po njoj i na kraju da li može naći odgovor na pitanje zbog čega je i došao na nju.

Održavanje web stranice

Nakon što je web stranica pokrenuta, kod nas imate besplatno još mjesec dana brige i skrbi za nju. Dakle, kod nas projekti izrade web stranica nisu po principu odradi i zaboravi.

U našoj ponudi postoje osnovni i prošireni paketi održavanja koji osiguravaju da vaša web stranica ostane ažurirana, sigurna i zaštićena. U svakom slučaju, uz osnovni paket održavanja nećete imati brigu za svoju web stranicu. Cijene počinju već od 250 kn/mj.

Ostali troškovi kod web stranica

Pored troškova povezanih s web stranicom, postoje dodatne usluge koje će vam možda trebati za vaš web projekt. Neki web dizajneri možda nude neke od tih usluga, dok neki ne. Samostalni web dizajneri mogu surađivati ​​i raditi s partnerima koji mogu ponuditi ove usluge. Ako radite s web agencijom, oni mogu pružati neke od tih usluga 'interno':

Copywriter – pomaže u pisanju sadržaja na vašoj web stranici

Fotograf – pomaže vam izraditi profesionalne fotografije vas, vašeg tima i ostalo po potrebi kako bi vaša stranica i proizvodi na njoj izgledali profesionalno.

Grafički dizajner - za brendiranje i dizajn logotipa koji će odražavati vaš poslovni identitet i odašiljati poruku

Hosting web stranice – mjesto na serveru gdje se nalazi vaša web stranica i svi povezani fajlovi i baze podataka. Mi također u svojoj ponudi imamo i hosting web stranica. Kako to izgleda kod nas, proučite ovdje.

Ime domene – npr. google.com, microsoft.com – to su sve imena domene. U slučaju da nemate ime svoje domene, razmislite o tome koju odabrati. Potrebno je provjeriti dostupnost iste. Također, mi vam možemo pomoći u ostvarivanju besplatne .hr domene.

Dakle, koji je odgovor na pitanje kolika je cijena izrade web stranice?

Pitanje može zvučati vrlo lagano, pa se iz tog razloga i vode razne polemike oko te teme na društvenim mrežama. Međutim, u stvarnosti je zapravo odgovor na to pitanje da trebate odabrati onu opciju koja je najprikladnija za vaš projekt. Nema točnog i netočnog odgovora, svi odgovori su točni u određenoj mjeri.

Možda bi pitanje bilo dobro postaviti na drugačiji način, i zapitati se koliko je potrebno uložiti ili investirati u svoju online prisutnost, te na taj način potaknuti rast svoga poslovanja. Cijena je definirana stručnošću i proaktivnošću onoga tko vam izrađuje web stranicu.

Moj savjet je da odvojite vrijeme za istraživanje i utvrdite koje vam opcije najbolje odgovaraju. Pokušajte razmišljati i dugoročno, jeftinija opcija koja ne djeluje može vas dugoročno koštati više, jer i za bilo kakav projekt ćete također uložiti mnogo vremena, truda i novca.

Dobar ishod projekta zahtijeva posvećenost obje strane, znači potrebno je uspostaviti kvalitetan odnos klijenta i web dizajnera. Odnos se izgrađuje povjerenjem, a povjerenje se stiče kroz komunikaciju. Za uspješnu web stranicu trebate odabrati web partnera, a ne samo web dizajnera ili web programera. Trebate imati nekog na koga se možete osloniti u bilo kojem trenutku. Svaki je web dizajner u svom pristupu različit, stoga je važno pronaći nekoga tko će se najbolje uklopiti s vašom osobnošću i vašim vlastitim vrijednostima.

Potrebna vam je pomoć?

Znam da je svaki početak težak, pa tako i ovaj kada trebate sebi izraditi poslovnu web stranicu, a niste sigurni kome se obratiti kako bi mu dali svoje povjerenje. Nadam se da vam je ovaj tekst donekle uspio približiti sliku o tome na koji način se kreću cijene izrade web stranica i da će vam pomoći oko donošenja odluke za sebe.

U slučaju da vam je potrebna pomoć ili imate pitanje vezano za bilo što iz ovog članka, slobodno nas kontaktirajte.

Isto tako, ako znate nekoga kome treba web stranica, a nije siguran što će dobiti za svoj uloženi novac, pošaljite mu/ joj ovaj post.

animirana kuverta za poštu

Povežimo se

Trebate novu web stranicu ili redizajn stare? Kliknite na gumb ispod i popričajmo o Vašem projektu.
Kontaktiraj
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram