Izrada web stranica

Web stranica ne predstavlja samo ono što radite, već i tko ste, i od presudnog je značaja za učinkovitu online prisutnost.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Proučite kako izgleda izrada web stranica kod nas

Ilustracija - ciljevi web stranice

Definiranje ciljeva

Definiranjem ciljeva određuje se što se i na koji način web stranicom želi postići. Jasno definirani kratkoročni i dugoročni ciljevi omogućit će izradu plana razvoja, nadopune i mogućeg proširenja web stranice u budućnosti.

Među dizajnerima je poznata poštapalica da izrada web stranica nikada nije gotov čin, što znači da uvijek postoji još “ono nešto” za dodati, promijeniti, itd.

Upoznavanje s ciljanom publikom

Za koga radimo web stranicu? Tko su su budući posjetitelji? Upoznavanje s ciljanom publikom, tj. njezinim zahtjevima i očekivanjima korak je koji u mnogočemu određuje izgled i tehnologije korištene prilikom same izrade. U ovom koraku potrebno je dakle odrediti razloge dolaska korisnika na web stranicu, odnosno što oni na njoj traže prilikom svog posjeta.

Ilustracija - ciljana publika
Ilustracija - prikupljanje sadržaja

Prikupljanje i analiza sadržaja

Početak izrade bez smislene strukture sadržaja i jasno definiranog sadržajnog plana rezultirati će nepredvidljivom i sadržajno nepovezanom web stranicom, što djeluje zbunjujuće na korisnike i otežava njihovu potragu za traženim informacijama.

U ovom koraku izrađuje se mapa web lokacije sa svim budućim stranicama koje će činiti njenu arhitekturu. Bitan korak kako bi predvidjeli put korisnika u potrazi za informacijama.

Izrada idejnog rješenja

Na temelju dobro izrađenog prethodnog koraka sada puno lakše možemo definirati sadržaj web stranice.

Dakle, u ovom koraku kreira se kostur svih stranica koje će biti sastavni dio cjeline. Tu spadaju navigacija, sadržaj i vizuali kako bi se dobio okvir po kojem će se izraditi web stranica.

Ilustracija - izrada idejnog rješenja
Ilustracija - stilski vodič za vizualni identitet

Vizualni identitet

Vizualni identitet web stranica još se naziva i branding. To predstavlja emociju koju želite pobuditi kod vaših posjetitelja i vezati  za vaš brend.

Pod izradu vizualnog identiteta kod nas spada odabir logotipa, tipografije (fontova za tekstove i naslove), raspored elemenata i odabir boja za buduću web stranicu. Ključ u svemu navedenom je konzistentnost kroz sve stranice i prijenos emocija (glavnih motivatora putem kojih korisnik radi potrebnu akciju).

Pogledajte primjer stranice kako to otprilike izgleda.

Dizajn u WordPressu

Konačno dizajnersko rješenje trebalo bi osiguravati ravnotežu između vizualne senzacije i informacije, tvoriti jasnu vizualnu logiku, te slijediti unaprijed definirani vizualni identitet web stranice. U ovom koraku dizajniramo web stranicu u WordPress-u.

Nemate inspiraciju i ne znate kako biste željeli da vam stranica izgleda? Najbolje je pogledati kako to radi konkurencija 😀. Ili odaberite jedan od predložaka iz naše galerije!

Ilustracija - dizajn i izrada web stranice
Ilustracija - programiranje i razvoj web stranice

Programiranje i testiranje

Dizajn koji smo prethodno izradili, u ovome koraku potrebno je učiniti ga funkcionalnim, tj. učiniti da svi formulari rade, share i ostali gumbi funkcioniraju.

Također, izrađujemo korisničku ploču s uputama za vas kako bi i vi naknadno mogli samostalno unositi svoj sadržaj.

Lansiranje web stranice

Prebacivanje web stranice s testnog okruženja na live server. Radi se provjera svih funkcionalnosti i responzivnosti na različitim uređajima, te ispravljanje pogrešaka ukoliko postoje. Provjerava se ispravnost linkova, vrši se instalacija SSL certifikata, optimizacija fotografija i grafike. Još jednom se provjeravaju svi elementi onsite SEO optimizacije (optimizacije za tražilice) i optimizacije za njeno brzo učitavanje.

Ukoliko vam je potreban hosting za web stranicu, pročitajte više u paketima za hosting.

Ilustracija - ugovor o izrađenom, partnerstvo
Ilustracija - održavanje web stranica

Održavanje weba

Nakon pokretanja web stranice prelazimo u fazu održavanja. Vaša web stranica je mjesto na kojem se konstantno odvijaju radovi. Baš poput automobila, potrebno joj je redovito servisiranje kako bi se s njom upravljalo učinkovito i na siguran način.

Pročitajte više o paketima održavanja.

Imate ideju?

Stisnite gumb ispod i ispričajte nam!

mockup laptopa s web stranicom
Scroll to Top