Odaberite idealni web hosting paket za sebe

Red ogromnih servera

Na putu ste prema izradi svoje prve web stranice? Odlično, ali gdje ćete postaviti (hostati) svoju web stranicu?

Cilj ovog blog posta je pokazati vam koji sve tipovi web hostinga postoje na tržištu, te koje su prednosti i mane najpopularnijih tipova među njima.

Nakon što pročitate ovaj blog post u potpunosti ćete razumjeti što je to web hosting i zašto ga trebate, ukratko što je to ime domene i kako doći do nje, te vam dati neke osnovne pretpostavke o tome kako odabrati idealan web hosting paket za svoje potrebe.

Najviše ću se koncentrirati na brzinu web hostinga, njegovu sigurnost, korisničku podršku, osnovne značajke, cijenu i kompatibilnosti s WordPress CMS-om kao odabranim alatom za izradu web stranica.

Također, neću se doticati imena pojedinih pružatelja hosting usluga već ću načelno pisati o razlikama između pojedinih tipova web hostinga, a kojeg ćete pružatelja web hosting usluge odabrati na kraju, ostavljam vama na izbor.

Domena i web hosting, koja je razlika?

Prije nego započnem s opisom htio bih razlučiti dvije bitne stvari, a to je da su domena i web hosting potpuno različite stvari. Domena je veza koja zamjenjuje IP adresu, tj. vezu preko koje dolazite do web stranice, a web hosting je mjesto na kojem se vaša web stranica nalazi i gdje se nalaze sve informacije s nje.

Izrečeno prostim riječnikom, domena bi bila adresa kuće a hosting bi bila sama kuća i sve stvari u njoj.

Dakle, web hosting je usluga smještaja internetskih stranica na serverska računala (servere ili poslužitelje) kako bi stranice bile dostupne internetskim korisnicima. Na te servere smještaju se sve datoteke, medijski zapisi i baza podataka neke web stranice.

Što je zapravo domena?

Kao što sam napisao u uvodu, domena je samo veza (link) koja zamjenjuje IP adresu, adresu preko koje se pristupa podacima s web hostinga, tj. web stranici. Budući da se IP adresa sastoji samo od skupa brojeva, dosta je teško pamtljiva i teško bi bilo upisivati je svakoga puta da bismo pristupili nekoj web stranici. Upravo stoga je izmišljena domena (ime domene), tj., tekstualna riječ s ekstenzijom preko koje se pristupa web stranicama. Bez imena domene web stranica se ne bi mogla učitati jer je ona veza koja spaja korisnika sa serverom i u konačnici našom web stranicom.

Zašto web stranica jednostavno ne može biti smještena kod mene na stolnom računalu?

Bez obzira što su serveri zapravo računala, ta računala imaju posebni program koji radi od 0 do 24 sata na dan i isto toliko je povezan na internet. U slučaju problema s internetom ili nekim komponentama web stranica koja se nalazi na tom računalu postaje nedostupna.

Upravo to je glavni razlog zbog čega se web hosting iznajmljuje tj., web stranice se ne hostaju na osobnim računalima. Prije svega, da biste na vašem računalu imali hosting za neku web stranicu ono bi moralo imati dosta čvrste specifikacije, raditi 0 do 24 i isto toliko vremena biti povezano na internet bez prekida.

Vrste (tipovi) web hostinga

Postoji nekoliko tipova web hostinga, a razlikuju se osim u cijeni i po svojim svojstvima kao što su brzina hostinga, prilagodljivosti potrebama (lakoća apliciranja raznih promjena na hostingu, skalabilnost, dodavanje SSL certifikata, itd), sigurnost web stranica na hostingu, integraciju s WordPress CMS-om, itd.

U nastavku ću nabrojati tipove web hostinga s obzirom na njihovu cijenu, počevši od najjeftinijih. Koncentracija će biti na web hostinge koji su integrirani s WordPress CMS-om. Bitno: ovo su samo tipovi web hostinga i nipošto nisu nabrojani pružatelji web hosting usluga iz razloga što ih ima preveliki broj i nisu tema ovog blog posta.

Čast izuzetcima, ali na internetu ćete pronaći razne pristrane recenzije drugih blogera o raznim pružateljima web hosting usluga, međutim ukoliko tražite neovisno i realno mišljenje stručnjaka na tu temu preporučam da pročitate ovu detaljnu analizu stranih web hosting kompanija (https://wpjohnny.com/best-wordpress-hosting-reviews/).

U osnovi, postoje svega 3 tipa web hostinga (postoje i neke podkategorije, ali neću ih navoditi jer nisu tema ovog blog posta), a to su:

  • Shared (dijeljeni) web hosting
  • VPS (virtual private server) hosting
  • Managed (održavani) WordPress hosting

Shared (dijeljeni) web hosting

Ovo je najjeftiniji tip web hostinga od nabrojanih i idealan je za početnike koji tek započinju pisanjem za svoje blog stranice ili pak za one koji tek pokreću svoje poslovanje s vrlo jednostavnom i nezahtjevnom web stranicom.

Zove se “shared” jer svoje resurse na web serveru dijeli sa ostalim web stranicama smještenim na tom istom serveru. Podatak koji govori o tome koliko ima web stranica na pojedinom serveru se ne može pouzdano reći i ovisi isključivo o pružatelju usluga web hostinga.

Također, shared hostinzi u svojim paketima u ponudi imaju i besplatne email adrese, tj., email adrese s ekstenzijom imena domene, npr., im*@we*********.com.

Cijene paketa ovih web hostinga variraju, a započinju već od nekoliko kuna mjesečno (da dobro ste pročitali, za već manje od 10 kuna mjesečno možete imati svoj web hosting s vlastitom email adresom).

Ukoliko se pitate zašto se onda baš i ne preporuča ovaj jeftiniji oblik web hostinga, molim vas da nastavite čitati dalje jer će se sve razotkriti u nastavku ovog blog posta.

VPS (virtual private server) hosting

Ovaj tip web hostinga je superioran naspram shared hostinga iz razloga što je u ovom slučaju vaša web stranica smještena na server kojim upravljate vi.

Također, kao u primjeru ranije, možete smjestiti više web stranica na jedan server pa će i one biti u tzv., shared okruženju samo što u ovom slučaju znate koje se web stranice nalaze na njemu i one su u potpunosti izolirane.

Ako koristimo analogiju, shared web hosting je kao da unajmljujete jednu sobu u apartmanu u kojem postoje još i zajedničke prostorije poput kupaonice, kuhinje itd. Kod VPS-a vi unajmljujete cijeli stan.

Mana im je što morate biti izuzetno tehnički potkovani ili imati nekog sys admina koji zna raditi sa serverskim okruženjem i srodnim programima (poput WordPress Command Line Interface aka WP-CLI) kako bi upravljali svojim serverima.

Cjenovno gledajući, unmanaged (neodržavani) VPS hostinzi su za nijansu skuplji od običnih shared hostinga i kod njih ne postoji besplatna email adresa kao kod shared hostinga. Zašto? Ima više razloga ali ukratko, ne troše se resursi hostinga na smještanje emailova i takvi (poslovni emailovi) se smještaju na servise koji su specijalizirani za takav oblik hostinga. Pročitajte više o prednostima i nedostacima email hostinga.

Neki od češćih i poznatijih pružatelja email hosting usluga su Zoho mail https://www.zoho.com/mail/, Google Workspace (nedavno promijenio ime iz G Suite) https://workspace.google.com/solutions/new-business/, Microsoft Office 365 https://www.microsoft.com/hr-hr/microsoft-365/business#compareProductsRegion i dr.

Više o prednostima i manama VPS servera u nastavku ovog blog posta.

Managed WordPress hosting

I na kraju, u WordPress okruženju postoje i web hosting usluge koje su nešto kao ključ u ruke u smislu hostinga, tj., na vama je samo da instalirate web stranicu, a brigu o sigurnosti web stranice, brzini učitavanja i skalabilnosti vrši netko zadužen za to u sklopu najma web hosting paketa.

Cjenovno su puno skuplji i od shared i od VPS hostinga iz razloga što imate nekoga tko se brine za vaš hosting i to non-stop, 24/7. Cijene im se kreću od oko 30 USD/mj. za samo jednu web stranicu.

Brzina učitavanja i sigurnost ovog tipa web hostinga se može mjeriti sa VPS hostinzima.

Prednosti ovog tipa web hostinga su da ne morate uopće biti tehnički potkovani kako bi nešto napravili na svom hostingu, a korisnička služba, ukoliko ju zatrebate, vam uvijek stoji na usluzi 24/7.

Npr., ako netko inficira vašu web stranicu zlonamjernim software-om, na vama je samo da se obratite korisničkoj podršci putem chat usluge i oni odmah započinju sa otklanjanjem tog software-a.

Mana ovog tipa web hostinga je njegova (pre)visoka cijena pa se u nastavku ovog blog posta više neću osvrtati na njega. Međutim, ukoliko vas zanima baš ovaj tip web hostinga, ukucajte u tražilicu Managed WordPress Hosting i naići ćete na mnoštvo napisanih članaka na tu temu.

6 ključnih razlika između VPS i Shared hostinga

Kao što je već ranije rečeno, shared hosting znači da će vaša web stranica dijeliti isti poslužitelj (server) kao i mnoge druge web stranice. To je obično najjeftinija opcija, ali dolazi s ograničenim bandwidthom, administracijom i mogućnostima izvedbe. VPS hosting je premium opcija, s mogućnošću veće prilagodbe i povećanih performansi. Ali, kao i za bilo koju drugu premium uslugu, morat ćete platiti više da biste dobili više.

U nastavku ću pokriti ključne točke koje treba uzeti u obzir pri odabiru između shared i VPS hostinga.

1. Resursi poslužitelja

Za sve je potrebno imati određene resurse. Na primjer, vaš mobilni paket isporučuje se s ograničenjem poziva, SMS-ova i podataka. Hosting je isti, osim što su resursi stvari poput prostora za pohranu i memorije.

Kao što i samo ime govori, u paketu shared hostinga dijelite resurse s ostalim web lokacijama na vašem poslužitelju. Ako jedna web lokacija koristi previše bandwidtha, sve druge stranice pate. To je pomalo poput želje za kuhanjem u vašoj zajedničkoj kuhinji kad su sve ploče za kuhanje već zauzete.

Kod VPS web hostinga postoji manje ograničenja. Budući da ste zakupili hardver nekog poslužitelja, imate i više resursa. Također ćete dobiti i root pristup preko poslužiteljskog okruženja, što u osnovi znači da možete instalirati dodatni softver i uređivati bilo koju datoteku na poslužitelju.

2. Sigurnost

Za početak bih želio reći da je shared hosting većinom vrlo siguran. Davatelji usluga puno rade oko svoje sigurnosti, ali ne postoje neka izrazita jamstva. Naravno, stižemo opet na dio o drugim web stranicama na istom serveru (poslužitelju).

Ako se jedna web stranica inficira nekim malwareom koji joj probije sigurnost, svaka web stranica na tom poslužitelju postaje ranjiva. Koristeći analogiju, to je kao da zaključavate svoju spavaću sobu, ali netko od vaših ukućana (koje možda i ne poznajete) ostavi otvorena ulazna vrata. Tada počinjete biti u opasnosti, zar ne?!

S druge strane, VPS hosting je puno sigurniji. Za početak, na serveru ste s drugim VPS korisnicima (ili vam je web stranica čak i sama na tom serveru), što znači da svi imaju višu razinu sigurnosti. To je kao da ste u čuvanom apartmanskom naselju i svatko ima svoju kuću u njemu. Nema potrebe za panikom, čak i ako netko ostavi ulaz u vaš blok otvorenim.

3. Performanse

Možete imati sve resurse i svu moguću sigurnost web stranice, ali ono što vaše posjetitelje zaista zanima jest koliko glatko (i brzo) radi vaša web stranica, tj. koliko traje njeno učitavanje. Stvari poput količine propusnosti (bandwidtha) koju dobijete u hosting paketu razlikuju se od paketa do paketa, dok “uptime” ovisi o odabranom pružatelju usluga.

Također, istraživanja sugeriraju da gotovo polovina svih korisnika interneta očekuje da će se web stranica učitati u dvije sekunde (max 3 sekunde) ili manje. Imajući to na umu, željeli biste biti u paketu koji podnosi veće špice prometa, bez ugrožavanja brzine učitavanja.

4. Konfiguracija i prilagodba poslužitelja

Obično je konfiguracija i postavljanje vašeg web hostinga izvršena od strane vašeg pružatelja hosting usluga, tj., na dijeljenom web hostingu konfiguraciju poslužitelja za vas obavlja davatelj usluge što znači da možete nastaviti s važnijim stvarima, tj., kreiranjem web stranica bez potrebe za znanjem ovog dijela.

S druge strane, VPS je malo složeniji. Postoje dvije različite vrste VPS hostinga: upravljani i neupravljani (eng. Managed VPS i Unmanaged VPS). Paketi Managed VPS-a slični su kao i kod dijeljenog hostinga, ali naravno po višoj cijeni, tu dobivate kontrolnu ploču putem koje konfigurirate svoj VPS.

Kod Unmanaged VPS-a, postupak konfiguracije poslužitelja u potpunosti ovisi o vama i o vašem znanju programskih jezika Linux, Ubuntu, rad sa Command Line i dr. Hosting na ovaj način koriste ljudi koji su upoznati sa radom na serverima tj., razni programeri i stručnjaci. Napomena, cijene ovih hosting usluga su u rangu cijena paketa shared hostinga ali s puno boljim performansama. Za ovaj dio potrebno je razumjeti rad sa serverima.

5. Skalabilnost

Kao što je prilagodljivost potrebama veća kod VPS hostinga, tako je i sa skalabilnosti, tj., VPS-i se mogu dodatno proširivati što se tiče veličine diska (koriste se SSD diskovi visoke brzine), povećavati CPU, i RAM također.

Koje su vaše ambicije? Ako ste vlasnik male web stranice koja mjesečno primi samo nekoliko stotina posjetitelja, a ne planirate povećavati njihov broj, shared hosting je savršena opcija za vas.

Problemi kod shared web hostinga započinju kad vaše web mjesto raste. Ako se broj posjetitelja poveća sa nekoliko stotina na nekoliko tisuća, tada bi se vaša lijepa web stranica mogla pretvoriti u poruku o pogrešci ( error 503 – server error). To se događa kada vaš server ne može isporučiti web stranicu zbog prekapacitiranosti svojih resursa.

S druge strane, VPS web hosting može rasti zajedno s vama; ako ste mala tvrtka, i ako u ovoj fazi platite nekoliko kuna mjesečno više, dobijate slobodu. Kroz analogiju, život u zajedničkoj kući je u redu ako ste sami, ali kad dobijete partnera, stvari mogu postati malo skučene! 😀

6. Cijena

Sada nakon što smo otklonili tehničke karakteristike i razlike pojedinog tipa web hostinga, postavlja se važno pitanje: koliko sve to košta?

Pa, prvo što treba spomenuti jest da dijeljeni i VPS web hosting imaju različite razine cijena. Naravno, ako odaberete skuplji paket, dobivate i više spomenutih karakteristika (resursi, sigurnost, izvedba itd.).

Drugo, većina pružatelja usluga u ponudi ima različite promotivne cijene. To su snižene stope prilikom ugovaranja usluge koje vrijede za prvih nekoliko mjeseci (ili godina) korištenja tog određenog paketa.

Zaključak – koji ćete web hosting odabrati za sebe?

Ukoliko ste pročitali cijeli članak, trebali biste imati razumijevanje o tome što je to web hosting, što je domena i koje su razlike između dijeljenog (shared) i VPS tipova web hostinga. Također, ukoliko razmišljate o dizajniranju vlastite web stranice, bilo privatne ili poslovne, sada već imate neke smjernice u kojem smjeru krenuti prilikom ugovaranja usluge web hostinga.

Ponavljanje je majka znanja 😀, stoga u nastavku proučite kratki pregled razlika između shared i VPS web hostinga:

Glavne razlikeShared hostingVPS hosting
Resursi poslužiteljaDijele se resursi s drugim web stranicama na jednom poslužitelju. Ako jedna stranica dosegne maksimum na njemu, past će i druge s njom.Resursi se mogu dijeliti, ali vi imate veću moć nad ograničenjima vašeg pojedinog web mjesta.
SigurnostOpćenito je vrlo siguran, ali ako neko web mjesto na poslužitelju bude hakirano, postajete ranjivi.Može se instalirati softver za dodatnu sigurnost kako bste osigurali vaše web mjesto, pa čak i ako se drugim stranicama nešto i dogodi.
PerformanseU principu je dobar "uptime" i bandwidth za oko par stotina posjetitelja mjesečno, i to uzeći u obzir da druge stranice na istom poslužitelju nisu "pod pritiskom".Vrlo dobre brzine učitavanja web stranica koje mogu odlično podnijeti i promet od nekoliko tisuća posjeta mjesečno.
Konfiguracija i mogućnost prilagodbeDosta je ograničen što se tiče konfiguracije i prilagodbe. Dobijete što platite u paketu.Više slobode što se tiče same prilagodbe servera i mogućnost dodavanja dodatnih softwarea.
Skalabilnost (mogućnost rasta)Nije skalabilan, potrebno je prijeći na širi paket u slučaju rasta broja posjetitelja.Moguće je po potrebi proširivati poslužitelj u bilo kojem trenutku i to do potreba velikih korporacija.
CijenaNesumnjivo najjeftiniji oblik hostinga web stranica.Skuplji je od shared hostinga.

Ukoliko se pitate, za potrebe naših klijenata koristimo Unmanaged Cloud VPS servere na ifrastrukturi Digital Oceana. Web hosting usluga kod nas je vrlo jednostavna za vas jer vas rasterećuje svih briga oko odabira web hostinga i brige oko njega jer se mi brinemo o svemu umjesto vas, a vaša je web stranica zaštićena i pokretana s ultra brzih web servera koji se mogu pokrenuti s bilo kojeg dijela svijeta. Pročitajte više o našim uslugama.

cross